Jojona cheertanssijoukkueessa


Hei, olen cheertanssija Anniinan äiti ja cheertanssijoukkue Dionen jojo, eli joukkueenjohtaja. Olen tässä tehtävässä toiminut lähes siitä asti, kun Anniina lähti mukaan harrastamaan cheertanssia kolme vuotta sitten Jyväskylän Jaguaareihin, nykyisin nimeltään Jaguars Spirit Athletes, JSA.

Dionessa oli alkuun toistakymmentä tyttöä mukana ja toinenkin jojo, Soile Timonen, mutta vähitellen joukkueen koko pieneni ja lopulta mukana oli vain neljä tyttöä, mikä ei riitä kisajoukkueeksi. Viime syksynä JSA aloitti yhteistyön Muuramen Syke Ry:n kanssa ja cheertanssi sai uutta potkua hyvien valmentajien ja uusien jäsenten myötä.

Cheerleadingjoukkueilla on valmentajien apuna jojoja, monella joukkueella heitä on useampia. Jojo huolehtii kisareissuilla urheilijoiden hyvinvoinnista, muistuttelee pitämään huolta tavaroista, järjestelee joukkueen monenlaisia asioita, kukin persoonansa mukaan ja valmentajien kanssa tehtävistä sopien. Näytöksissä jojot voivat olla myymässä seuran tuotteita ja pääsylippuja ja toimia järjestysmiehinä. Harjoituksissa jojo ei ole yleensä mukana. Toimiessani jojona JSA:ssa tehtäväni oli huolehtia joukkueen jäsenille ja heidän huoltajilleen tiedotteet, joita yleensä seuran toiminnanjohtaja toimitti. Lisäksi osallistun kisareissuihin ja esiintymistilaisuuksiin, tehtävänäni on avustaa valmentajaa kaikessa mahdollisessa mitä eteen tulee. Esimerkiksi meikkauksessa, hiusten laitossa, ryhmänä liikkumisessa kisatapahtumissa ja hotellimajoituksessa. Ompelutaitoisena olen tehnyt ja korjaillut Dionen esiintymisasuja, mutta se lienee harvinaisempi tehtävä jojolle, ainakin cheerleadinjoukkueissa, kun esiintymispuvut tilataan muualta ja ne eivät ole henkilökohtaisia, vaan joukkueen yhteisiä. Suurimman osan Dionen puvuista on tehnyt laukaalainen ompelija Kirsi Järvinen. 

Jojona toimiminen on tosi kivaa puuhaa, erityisesti kisa- ja näytösreissut ovat mahtavan elämyksellisiä ja jännittäviä. On hienoa päästä mukaan kulissien taakse ja nähdä ja elää kisapäivät tyttöjen mukana. Ja seurata miten valmentajilla on homma hanskassa; kisatapahtuma on kellotettu tarkasti ja kenraaliharjoituksissa ja lämmittelyissä on oltava ajoissa, valmentajat hoitavat tilanteet rauhallisesti ja iloisesti. Erityisen mukavaksi jojona olemisen tekee itse joukkueen jäsenten kanssa puuhailu; tytöt ovat iloisia, herttaisia, mukavia, reippaita, taitavia ja kertakaikkiaan hurmaavia. On ilo päästä mukaan oman lapsensa harrastukseen ja nähdä, miten tytöt kehittyvät ja nauttivat harrastuksestaan ja viihtyvät toistensa ja valmentajiensa seurassa.

Leena Vilkman
Dionen tytöt ja Sonja-ohjaaja JSA:n syysnäytöksessä 1.11.2014

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Diy: pitkät säärystimet

Diy: Kaarrokeneule "Syke"

Talkootyön voimannäyte: Sykähdys