Kirje kuntapäättäjille

Muuramessa on ilo harrastaa! Uuden monitoimisalin valmistuessa vuodenvaihteessa salitiloja on tarjolla entistä enemmän. Ja aivan mahtavaa on se, että lasten ja nuorten salivuorot ovat maksuttomia!

Pikkulinnut - tässä tapauksessa ehkä pahanilmanlinnut - ovat kuitenkin laulaneet, että tähän mietitään muutosta. Sen vuoksi olemme 24.9.2024 lähestyneet Muuramen kuntapäättäjiä oheisella kirjeellä. Toivomme sydämestämme, että lasten liikuntaharrastamisen tukeminen ei jää Muuramessa juhlapuheiden tasolle, vaan ymmärretään myös konkretiaa ja käytäntöä. Sitä,  miten mahdollistetaan harrastaminen mahdollisimman monelle lapselle ja nuorelle.


Hyvä muuramelainen kuntapäättäjä

Olemme kuulleet, että Muuramessakin mietitään nyt tosissaan myös lasten ja nuorten salivuorojen muuttamista maksullisiksi. Tämä kuulostaa todella huolestuttavalta.

Yleishyödylliset urheiluseurat eivät kerää toiminnastaan voittoa. Harrastaminen maksaa sen verran, kuin se tuottaa seuralle kuluja. Tavoitteenamme on pitää harrastamisen hinta etenkin lapsilla ja nuorilla mahdollisimman alhaisena. Mikäli kunta alkaa periä salivuoroista maksua, tämä hinta joudutaan siirtämään suoraan harrastusmaksuihin.

Erityisen huolestuttavaa tämä on siksi, että viime aikoina olemme joutuneet huomaamaan, että perheillä on yhä enemmän vaikeuksia suoriutua harrastusmaksuista. Käytössämme on tukijatahoja, joiden avulla voimme tukea vähävaraisia perheitä lasten harrastusmaksuissa, mutta viime aikoina tämä tuki ei ole riittänyt kaikkeen tarpeeseen.

Olemme ymmärtäneet, että lasten ja nuorten salivuorojen muuttamista maksullisiksi perustellaan sillä, että näin saadaan poistettua turhaan varatut, mutta käyttämättömäksi jäävät salivuorot. Itse emme ole tällaisiin salivuoroihin enää törmänneet, vaikka olemme salien suurkuluttajia ja ahkerasti paikan päällä näkemässä, mitä saleissa tapahtuu. Osallistuimme kesäkuussa myös syksyn 2024 ja kevään 2025 salivuorojen jakotilaisuuteen Muuramen kunnanhallituksen salissa. Paikalla oli edustus salivuoroja käyttävistä seuroista, eikä kukaan kertonut nähneensä tällaista toimintaa viime aikoina Muuramen saleissa.

Muuramen kunta julkaisi vuoden 2024 alkupuoliskolla sosiaalisessa mediassaan Muuramen kuvataidekoulun oppilaiden ja heidän vanhempiensa töitä ja ajatuksia siitä, mikä tekee heidät onnellisiksi,sekä siitä, mitä he kotikunnaltaan toivovat. Aika monessa vastauksessa yksi onnellisuuden aihe oli harrastukset. Toiveena mainittiin muun muassa panostus lapsiin ja nuoriin.

Lasten ja nuorten salivuorojen säilyttäminen maksuttomina olisi kunnalta konkreettinen ja selkeä panostus lapsiin ja nuoriin – ja etenkin siihen, että harrastusmahdollisuudet säilyisivät mahdollisimman tasa-arvoisina tulotaustasta riippumatta. Tiedämme, että monessa kunnassa on päätetty toisin. Tässä olisi paikka erottua edukseen.

Toivottavasti otatte nämä näkökannat huomioon ja teette asiasta viisaita päätöksiä.

Ystävällisin yhteistyöterveisin


Muuramen Syke ry


Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Diy: pitkät säärystimet

Kunta tuomassa salimaksut lasten ja nuorten liikuntaan