Kunta tuomassa salimaksut lasten ja nuorten liikuntaan

 

Muuramen hyvinvoinnin ja palveluiden lautakunta on päättänyt kokouksessaan 24.9.2024, että ensi vuoden alusta alle 18-vuotiaiden salivuorot ovat maksullisia.

https://muurame.tweb.fi/ktwebscr/pk_asil_tweb.htm?bid=1675

Pyrimme aiemmin yhdessä Muuramen Yrityksen kanssa vetoamaan kuntapäättäjiin kirjelmällä. Tämä ei kuitenkaan auttanut, vaan päätös hyväksyttiin esityksen mukaisesti.

Sekä Muuramen Syke että Muuramen Yritys ovat tehneet päätöksestä oikaisuvaatimuksen kunnalle. Sykkeen oikaisuvaatimus löytyy alta. 


NYT on aika vaikuttaa!

Jokainen kunnan jäsen voi vaikuttaa asiaan tekemällä oman oikaisuvaatimuksensa. Jäseniä ovat asukkaat, yhteisöt, laitokset ja säätiöt, joilla on kotipaikka kunnassa. Lisäksi kunnan jäseniä ovat kaikki ne, jotka omistavat tai hallitsevat kunnan alueella olevaa kiinteää omaisuutta. Esimerkiksi kunnan mökkiasukkaat ovat kunnan jäseniä. 

Oikaisuvaatimus on tehtävä 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista (siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa). Oikaisuvaatimus on toimitettava Muuramen kunnan infoon määräajan viimeisenä päivänä ennen kirjaamon aukioloajan päättymistä. Oikaisuvaatimus on vapaamuotoinen ja sen voi tehdä sähköisesti. Viralliset ohjeet täältä:

https://muurame.tweb.fi/ktwebscr/fileshow?doctype=7&docid=72207


Sykkeen laatima oikaisuvaatimus:



Vastaanottaja:

 Oikaisuvaatimusviranomainen

 Muuramen kunta, Hyvinvoinnin- ja palveluiden lautakunta

 Käyntiosoite: Virastotie 8, 40950 Muurame

Sähköpostiosoite: info@muurame.fi

 

Lähettäjä:

Muuramen Syke ry (y-tunnus: 2283311-8)

Kotikunta: Muurame

Postiosoite: Virastotie 2, 40950 Muurame

Puhelinnumero: 044 2386367

Sähköposti: toiminnanjohtaja@muuramensyke.fi

 

 

OIKAISUVAATIMUS

 

Päätös: Muuramen kunnan hyvinvoinnin ja palveluiden lautakunnan kokouksen 8/2024 (24.9.2024) päätös ” § 89 Hyvinvoinnin ja palveluiden lautakunnan alaisten toimitilojen käyttömaksujen tarkistaminen”.

 

Vaadimme oikaisua yllämainittuun päätökseen, koska päätöstä ei ole perusteltu muulla kuin sillä, että edellisen kerran hintoja on määritelty 10.10.2017. Tämä ei mielestämme perustele mitenkään sitä, miksi alle 18-vuotiaiden salivuoroista tehdään nyt maksullisia.

Lasten salivuoromaksujen maksajiksi tulevat siis alaikäiset lapset – käytännössä heidän vanhempansa. Onko ennen edellä mainittua päätöstä selvitetty, millaisia vaikutuksia näillä hinnoilla on lasten mahdollisuuteen ylipäätään harrastaa?

Muuramen kunnan strategiassa 2024 sanotaan: ”Jokaisella lapsella ja nuorella on mahdollisuus harrastaa. - - Tuemme perheiden ja kotien arkea ja hyvinvointia.” (https://www.muurame.fi/wp-content/uploads/2024/01/Muurame-kuntastrategia-ja-toimeenpano_ohjelma-2024.pdf) Alle 18-vuotiaiden salivuorojen muuttaminen maksulliseksi on räikeässä ristiriidassa näiden lauseiden kanssa.

Yleishyödylliset urheiluseurat eivät kerää toiminnastaan voittoa. Harrastaminen maksaa sen verran, kuin se tuottaa seuralle kuluja. Tavoitteenamme on pitää harrastamisen hinta etenkin lapsilla ja nuorilla mahdollisimman alhaisena. Salivuorojen maksullisuus on kuitenkin siirrettävä suoraan harrastamisen hintaan. Hinnannostot moninkertaistuvat perheissä, joissa olisi useampia harrastavia lapsia.

Erityisen huolestuttavaa tämä on siksi, että viime aikoina olemme joutuneet huomaamaan, että perheillä on yhä enemmän vaikeuksia suoriutua harrastusmaksuista jo nykyiselläänkin. Käytössämme on tukijatahoja, joiden avulla voimme tukea vähävaraisia perheitä lasten harrastusmaksuissa, mutta viime aikoina tämä tuki ei ole riittänyt kaikkeen tarpeeseen.

Tätä taustaa vasten vaadimme perusteluja siihen, miten alle 18-vuotiaiden salivuorojen muuttaminen maksullisiksi tukee jokaisen lapsen ja nuoren mahdollisuutta harrastaa sekä miten se tukee perheiden ja kotien arkea ja hyvinvointia. Eli toteuttaako kunta lainkaan itse laatimaansa strategiaa?

 

Haluamme päätöstä oikaistavan siten, että alle 18-vuotiaiden toiminta kunnan sisäliikuntatiloissa on jatkossakin maksutonta muuramelaisten liikuntaseurojen ja muiden liikuntatoimintaa järjestävien yhdistysten toiminnan osalta.

 

Oikaisuvaatimuspäätös voidaan antaa tiedoksi sähköisenä viestinä.

 


Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Diy: pitkät säärystimet

Kirje kuntapäättäjille