Diy: pitkät säärystimet


Neiti balleriina-voimistelija oli jo pitkään haaveillut pitkistä, lähes nivusiin saakka yltävistä säärystimistä, jotka pitäisivät jalat mukavan lämpiminä harkoissa ja vaikkapa esitysvuoroa odotellessa. Olin ne luvannut hänelle neuloa, mutta projektin aloitus venyi ja venyi, koska mistään ei oikein löytynyt ohjetta sellaisiin - säärystimiin kylläkin, mutta ei noin pitkiin.

Lopulta ei sitten auttanut muu, kuin alkaa väsätä säärystimiä ilman varsinaista ohjetta, kaikenlaisten lyhyempien säärystimien ohjeista vinkkiä ottaen. Jos jossakin muuallakin tuskaillaan tällaisessa tilanteessa, niin tässäpä tulee nyt suuntaviivoja. Kun osaat oikean ja nurjan silmukan, suoriudut kyllä näiden neulomisesta. :)

Lanka: 7 veljestä, n. 350 g (riippuu tietysti jalan pituudesta, näiden säärystimien pituudeksi tuli 105 cm yläreunan taite avattuna)

Puikot: sukkapuikot nro 4 (tai käsialan mukaan)

Säärystimet neulotaan ylhäältä alaspäin. O = oikea silmukka, n = nurja. 

1. Aloitus
Luo 72 silmukkaa, jaa ne neljälle puikolle (18 kullekin) ja aloita suljettuna neuleena joustinneule siten, että neulot 3 o 3 n.

2. Reiden yläosa
Jatka näin niin kauan, että olet noin 15 cm polven yläpuolella. (Ota huomioon, että säärystimen suuhun kannattaa jättää noin 10 cm:n kääntövara, sillä säärystimet pysyvät paremmin ylhäällä, kun suu on käännetty.)

3. Kavennukset
Tee nyt ensimmäiset kavennukset siten, että kavennat joka toisessa nurjan silmukan ryhmässä yhden silmukan (neulo 2 nurin yhteen, 1 n). Työssä on nyt 66 silmukkaa. Jatka joustinneuleen neulomista siten, että kavennetuissa kohdissa neulot 2 n, muissa edelleen 3 n.

Kun olet neulonut näin 5 cm, tee seuraavat kavennukset siten, että kavennat joka toisessa oikean silmukan ryhmässä yhden silmukan (neulo 2 oikein yhteen, 1 o). Työssä on nyt 60 silmukkaa. Jatka joustinneuleen neulomista edelleen niin, että kavennetuissa nurjissa kohdissa neulot 2 n ja kavennetuissa oikeissa 2 o, muissa edelleen 3 n ja 3 o.

Kun olet neulonut näin 5 cm, tee kolmannet kavennukset: kavenna jäljellä olevat kolmen nurjan silmukan ryhmät kahden nurjan ryhmiksi (neulo 2 nurin yhteen, 1 n). Työhön jää 54 silmukkaa. Jatka joustinneuleen neulomista niin, että joka toisessa oikean silmukan ryhmässä on vielä 3 peräkkäistä oikeaa silmukkaa, muuten kaikissa ryhmissä on 2 silmukkaa.


Kun olet neulonut edelleen 5 cm, on viimeisten kavennusten aika. Kavenna viimeiset 3 oikean silmukan ryhmät (neulo 2 oikein yhteen, 1 o). Työssä on 48 silmukkaa (12 s/puikko). Työn pitäisi olla nyt menossa suunnilleen polven kohdalla.


4. Sääri + kanta-aukko
Jatka 2 o 2 n -joustinneuletta, kunnes olet edennyt nilkkaan ja on aika aloittaa kantapään aukko.  Neulo ensimmäisen puikon alussa 2x2 yhteen sekä viimeisen puikon lopussa 2x2 yhteen. Käännä työ ympäri ja neulo joustinneuletta edestakaisin tasona 18 kerrosta. Jatka sitten vielä suljettua neuletta (ympyränä) 12 kerrosta.

5. Neulo toinen säärystin samalla tavalla.

Lopuksi täytyy vielä tietenkin päätellä langat, mutta sitten säärystimet ovatkin käyttövalmiit.

Jos muuten sellaiset lyhyemmät säärystimet riittävät, niin ne saat aikaan luomalla 48 silmukkaa, jakamalla ne neljälle puikolle ja jatkamalla sitten loppuun kohdasta 4.

Säärystimet voi toteuttaa vaikka Sykkeen turkooseina.
Mukavia neulomishetkiä ja muistakaahan jumpata aina välissä hartiat rennoiksi - vaikka kahvakuulassa, bailatinossa tai zumbassa. :)

Jenni

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Diy: Kaarrokeneule "Syke"

Talkootyön voimannäyte: Sykähdys