Syke (kesä)työllisti jälleen nuoria

Kesä on lomailun aikaa, mutta monille nuorille myös kesätöiden aikaa. Keskeistä kesätyössä on tietenkin ihan itse ansaittu palkka ja sitä kautta taloustaitojen oppiminen. Vähintään yhtä tärkeää on kuitenkin myös työelämään tutustuminen ja uusien kokemusten kartuttaminen.

Syke on tarjonnut kesätyömahdollisuuksia nuorille jo useampana kesänä. Jotta tämä on mahdollista, tarvitaan palkkaamiseen rahallista tukea. Vuonna 2023 Sykkeellä oli kesätöissä viisi nuorta Keski-Suomen Liikunnan tuen turvin. Tänä kesänä seura on osallistunut Osuuspankin Kesäduuni OP:n piikkiin -kampanjaan, jonka kautta tarjosimme kahden viikon kesätyön kahdelle nuorelle. Lisäksi 4H-yhdistyksen kautta Sykkeellä oli yksi nuori niin ikään kahden viikon kesätyöjaksolla.

Lotta Aro oli kesäkuussa 2024 Sykkeellä kesätöissä jo toista kertaa. Lotta on valmentanut seurassa jo vuodesta 2021. Viime kesänä seuratyöntekijä oli kysellyt Lotalta, kiinnostaisiko kesätyö häntä, ja kyllähän Lottaa kiinnosti. Tänä vuonna hän osasi itse jo hyvissä ajoin kysellä, olisiko kesätyöpesti mahdollista uusia.

Tessa Leinonen puolestaan oli nyt aivan ensimmäistä kertaa elämässään kesätöissä. Hän työllistyi seuraan 4H-yhdistyksen kautta. Siellä haastattelun yhteydessä Tessa oli kuullut, että Sykkeelle on mahdollista päästä kesätöihin. Tessaa paikka kiinnosti kovin, sillä hän on itsekin aiemmin voimistellut Sykkeellä eikä voimistelu ole hänen elämästään kadonnut sen jälkeenkään.

Lotta Aro (vas.) ja Tessa Leinonen työskentelivät Sykkeellä kesäkuussa 2024.

Lotan, Tessan ja kolmannen kesätyöntekijän, Matilda Porasen, tehtäviin kuului monenlaisia tärkeitä seuran taustatöitä. Syyskautta silmällä pitäen he laskivat ja nimikoivat Sykkeen voimisteluvälineitä ja suunnittelivat Sykkeen pistettä 17.8. Kulttuurikeskuksella järjestettäville harrastemessuille. Lisäksi he veivät kesäkauden ryhmäliikuntakalentereita esille eri puolille Muuramea, tutustuivat Sykkeen eri lajeihin, loivat ryhmiä MyClubiin sekä järjestelivät toimistoa, jonne nyt saatiin lisää tilaa, kun Muuramen Yrityksen toimisto muutti samalla käytävällä sijaitsevaan omaan huoneeseensa.

Usean muun voimisteluseuran tavoin Syke on monen nuoren ensimmäinen työllistäjä paitsi näin kesätöiden merkeissä myös pitkin vuotta valmennustehtävissä. Toki jokaisessa lasten liikuntaryhmässä tulee olla yli 18-vuotias vastuuvalmentaja, mutta tätä nuoremmat voivat toimia apuvalmentajina ja -ohjaajina ja oppia samalla tärkeitä taitoja esimerkiksi ryhmän hallinnasta sekä yhteistyön tekemisestä. Syke myös kouluttaa valmentajiaan muun muassa omissa seuran sisäisissä sekä Voimisteluliiton järjestämissä koulutuksissa. 

Tavoitteena on, että apuvalmentajista kasvaa aikanaan taitavia vastuuvalmentajia. Aivan yhtä tärkeä tavoite on kuitenkin se, että nuoret saavat hyvää kokemusta työelämästä ja vastuun kantamisesta - oli tulevaisuuden ura sitten voimistelun tai jonkin aivan muun asian parissa. 


Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Diy: pitkät säärystimet

Voimistelu liikutti ja liike tuntui!

Iloisen Amsterdamin riemukas World Gymnaestrada