Iloisen Amsterdamin riemukas World Gymnaestrada

 Nyt, kun syksyn sateet alkavat jo pimentää maisemaa, on aika palata muistelemaan kesää. Jos yhdistetään voimistelu ja kesä 2023, ei voi ohittaa yhtä tapahtumaa: 17:ttä World Gymnaestradaa. Vaikka sateelta ei totisesti säästytty 30.7.-5.8. Amsterdamissa järjestetyssä tapahtumassakaan, tunnelma ja muistot ovat silti ehdottoman aurinkoisia ja lämpimiä.

Neljän vuoden välein järjestettävä World Gymnaestrada on kansainvälinen voimistelun suurtapahtuma, jossa ei kilpailla vaan esiinnytään ja kannustetaan muita. Tästä peruslähtökohdasta rakentuu tapahtuman ainutlaatuinen, kansainvälinen, yhteisöllinen ja riemukas tunnelma.

Amsterdamin tapahtumassa oli kaiken kaikkiaan noin 19 000 osallistujaa 55 eri maasta. Suomesta on jo monena vuonna nähty mukana verrattain suuri delegaatio - niin nytkin: 1700 osallistujaa 101:stä eri seurasta. 

Sykkeeltä Gymnaestradaan osallistui neljä voimistelijaa, tarkemmin sanottuna kaksi äiti-tytärparia: Mirja ja Linnea Myllykoski sekä Jenni ja Fanni Hyötynen. Tässäpä heidän kuvamuistojaan ja -tervehdyksiään tapahtumasta:

Tapahtuma alkoi avajaismarssilla RAI-messukeskukselta Olympiastadionille avajasiin. Marssiin sonnustauduttiin Suomen edustusasuihin ja mukaan otettiin tietysti myös lippuja ja muuta Suomi-rekvisiittaa.

Avajaismarssilla Amsterdamilaisessa maisemassa
Avajaistunnelmissa Olympiastadionilla


Sadetta saatiin varsinkin alkuviikosta. Maanantain piti alkaa kenttäohjelmaharjoituksella Olympiastadionilla, jossa piti olla valmiina klo 8.00. Satoi niin paljon, että olimme täysin märkiä sinne päästessämme suojista huolimatta. Niinpä ei nyt sitten kovin paljon harmittanut, että harjoitukset peruttiin, koska edellispäivän avajaisten jäljiltä stadionilla oli vielä lava. Sen sijaan suuntasimme keskustaan kahvilaan kuivattelemaan sukkia käsienkuivaimilla ja kenkiä tunkemalla niiden sisään vessapaperia. Kahvi ja kaakao lämmittivät.

Alkuviikon sateiden kasteltua stadionin perusteellisesti pääsimme esiintymään ensimmäisen kerran vasta keskiviikkona. Olimme mukana Suomen Dreams-kenttäohjelmakokonaisuudessa Eerika Laalo-Häikiön koreografioimassa Soulmates (Ystäväni, elämäni) -ohjelmassa.

Keskiviikon esitys jännitti kyllä erityisesti, koska maanantaisten harjoitusten peruunnuttua jouduimme siis suoraan esiintymään ilman, että olisimme voineet tarkistaa paikkoja Amsterdamin Olympiastadionilla. Kävihän se tietysti noinkin, mutta paremmin esitykset menivät sitten torstaina ja perjantaina. 

Gymnaestrada-henkeä parhaimmillaan: Suomen kenttäohjelmaesiintyjiä poistumassa stadionilta esityksen jälkeen, saksalaiset odottamassa vuoroaan - yläfemmat lentelevät.Paitsi että esiinnyimme itse, katselimme tietenkin viikon aikana myös melkoisen määrän muiden esityksiä. 

RAI-keskuksen monissa halleissa oli joka päivä tarjolla esityksiä non stopina. 

Myös kaupunkilavoilla oli paljon mielenkiintoista nähtävää...


... aika tuttujakin: sisarusseura Jyväskylän Naisvoimistelijat ja Midsummer.

Olympiastadionilla esiintyivät toki muutkin.


Iltanäytöksistä kävimme katsomassa suorastaan hämmästyttävää FIG-gaalaa.


Majoittua voi toki monella tavalla, mutta kyllä aitoon kansainväliseen Gymnaestrada-tunnelmaan pääsee parhaiten koulumajoituksessa. Koululla pääsimme seuraamaan muun muassa ruotsalaisryhmien harjoituksia samalla, kun söimme iltapalaa.

Majoituskoulumme oli Keizer Karel College Amstelveenissa. Gymnaestrada-varustukseen kuuluu tietenkin myös tapahtumapassi.

Koulullamme majoittui useampia kansallisuuksia.


Käytävätiloja käytetään kenkien säilytykseen ja pyyhkeiden kuivatukseen. 

Aamupala syötiin koululla.

Toki nähtävää ja koettavaa riitti myös Amsterdamissa itsessään.

Kanaalit kuuluvat tietenkin asiaan.


Rijksmuseumissa ihastelimme muun muassa van Goghin, Vermeerin ja Rembrandtin taidetta.

Taiteilija itse

Välillä saa herkutellakin.

Anne Frankin tarina edustaa Amsterdamin synkempää puolta.

Kelluvalla kukkatorilla ei elokuulla enää myyty tulppaaneja muuten kuin sipuleina. Piikikkäämpiä  kukkia sen sijaan löytyi.


Upside Down -museossa hassuteltiin kameran edessä.
Matkamuistojakin tietenkin tarttui mukaan sekä erilaisista myymälöistä että Gymnaestradaan kuuluvasti myös vaihtopörssissä.

Pinssien vaihtaminen alkoi jo ennen tapahtuman avajaisia.

Loppuviikolla ei osallistujien kansallisuuksia pystynyt enää päättelemään vaatetuksen perusteella. Tapaan kuuluu, että marssiasuja vaihdellaan kuin jalkapallopeleissä paitoja. Suomen takit ovat vaihtuneet kuvassa näkyviin Portugalin ja Saksan takkeihin sekä housut Japanin vastaaviin.


Matkamuistoista pysyvimpiä ovat toki elämänmittaiset muistot, joita Gymnaestrada-tapahtumista aina takuuvarmasti kertyy.

Seuraavan kerran Gymnaestrada-tunnelmaan pääsee kansallisella tasolla Suomen omassa Gymnaestradassa Joensuussa 4. - 7.6.2026. Sitä seuraavana kesänä kokoonnutaan taas World Gymnaestradaan, tällä kertaa Lissaboniin 11. - 17.7.2027. Toivottavasti nähdään molemmissa tapahtumissa!


Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Diy: pitkät säärystimet

Voimistelu liikutti ja liike tuntui!