Koululaisten kesäloma alkaa - luettavaa sateeseen ja paisteeseen

 Ihan kohta koittaa aika rynnätä taas kesälaitumille. Myös harrastuksista on luvassa ainakin jokunen viikko vapaata. Tanssia ja voimistelua voi toki harrastaa tauon aikana itsekseenkin, mutta niiden maailmaan pääsee loistavasti myös kirjojen avulla.

Seuraavassa lukuvinkkejä lasten- ja nuortenkirjoista, joiden tarinoissa tanssi tai voimistelu on selkeästi mukana. Onpa joukossa ainakin yksi kirja, jonka lukemista voisi suositella myös aikuisille, ainakin niille, joiden jälkikasvu harrastaa esteettisiä lajeja.


Alle kouluikäisille


Oona Kivelä: Kukkumuu (Tammi 2022, kuvakirja)

Tämän kirjan kanssa pääsee jumppaamaan vaikka joka päivä tarinan ohessa. Parhaiten kirja toimii, kun sitä tutkivat lapsi ja aikuinen yhdessä.

Kirjassa on jokaiselle viikonpäivälle oma teema ja siihen liittyvä tarina, jota pääsee toteuttamaan liikkumalla. Esimerkiksi muurahaismaanantaina hypitään kuusenneulasten yli ja seikkailusunnuntaina tömistellään kuin isot eläimet. Välillä liikkumistarinoihin otetaan avuksi jokin helposti kotoa löytyvä esine kuten kauha tai tyyny.

 


Ville Hytönen: Tanssi, Kalervo, tanssi! (Kovasana Kustannus 2021, kuvakirja)

”Pöötäkkätsäikkää! Pöötäkkätsäikkää!” huutelee Kalervo ja pistää tanssiksi työpaikallaan vessanpönttötehtaalla. Häntä nolottaa, kun muut huomaavat tanssin. Mutta sitten järjestetään Kiepovaaran supertanssikilpailut, joiden jälkeen tilanne onkin ihan toinen. Erilaisuus ja omintakeisuus osoittautuvat vahvuuksiksi.Alaluokkalaisille


Thalia Kalkipsakis: Tanssitähti (Sanoma Magazines Finland Oy 2012, 102 s.)

Karo on aiemmin harrastanut balettia, mutta vaihtaa nyt nykytanssiin. Uuteen ryhmään mukaan pääseminen ei suju ihan helposti, sillä tavat, tarvikkeet ja kaveritkin ovat toisenlaisia. Itse tanssiminen on kuitenkin kivaa, ja eiköhän sitä kautta ala löytyä myös yhteinen sävel.

Kirjassa on iso fontti ja riviväli sekä lähes jokaisella aukeamalla myös kuvia. Näin ollen yli satasivuisen kirjan lukeminenkin sujuu sutjakkaasti.

 
Annie Barrows: Isa + Bea tuomittu tanssimaan (Twinsy 2014, 129 s.)

Isa ja Bea ovat vauhdikkaat ystävykset, jotka seikkailevat milloin minkäkin puuhan parissa. Moniosaisen kirjasarjan tässä nimenomaisessa osassa he innostuvat baletista ja saavat vanhemmatkin lopulta vakuuttuneiksi siitä, että balettitunneille olisi päästävä.

Tunnit osoittautuvat kuitenkin melkoiseksi pettymykseksi. He odottavat pääsevänsä loikkimaan ja potkimaan, mutta niiden sijaan Isa ja Bea päätyvät kumartelemaan ja kupsahtelemaan. Vanhemmat ovat kuitenkin sitä mieltä, että tunteja on jatkettava kausi loppuun, kun ne kerran on aloitettu. Miten ihmeessä vauhtikaksikko selviytyy, kun kauden lopussa häämöttää kaiken lisäksi esitys.

Myös tässä kirjassa lukemista vauhdittavat hauskojen hahmojen lisäksi iso fontti sekä kuvitus. Kirjojen lisäksi Isan ja Bean touhuiluja voi seurata Netflixistä löytyvistä filmatisoinneista. Siellä on mukana juuri tämänkin kirjan tarina (https://www.netflix.com/fi/title/81241013).
Nuorille

Marja Aho: Kaikki menee, Jessiina! (Myllylahti Oy 2019, 204 s.)

Cheertanssista kertovaa kirjaa en löytänyt, mutta cheerleadingista kylläkin. Toukkarit, skorpparit ja muut cheertanssinkin puolelta tutut käsitteet vilahtelevat kirjan sivuilla.

Jessiina muuttaa uudelle paikkakunnalle ja aloittaa samalla seiskaluokan. Hän saa kavereita, jotka tutustuttavat hänet Cheerleadingiin. Laji tempaa Jessiinan mukaansa, mutta ihan helposti kaikki ei käy. Lisäksi elettävänä on tietenkin muukin teinielämä noloine vanhempineen, ihastumisineen ja kaverikuvioineen.

Tämä kirja aloittaa Cheertytöt-sarjan, jota on ilmestynyt tähän mennessä kolme osaa: tämän ensimmäisen lisäksi kakkososa S niin kuin salaisuus ja kolmososa Yllätysten kesä.

 


Teija Huusko: Balettia, Alina! (Myllylahti Oy 2020, 159 s.)

Baletin maailmaan liittyviä nuortenkirjasarjoja on useampiakin. Niistä esiteltäköön tässä turkulaisen klassisen baletin opettajan kirjoittama Alina-sarja.

Balettia, Alina! on sarjan ensimmäinen kirja, jossa 12-vuotias Alina saa uuden baletinopettajan ja myös uusia tanssijoita ryhmäänsä. Nämä muutokset aiheuttavat Alinassa epävarmuutta ja kateuttakin. Samalla kun tarinassa pohditaan sitä, miten tavoitteellinen tanssija saisi taitonsa näkyviksi muiden joukossa, osoitetaan, kuinka erilaisten ihmisten kanssa voi tulla toimeen ja jopa ystävystyä – tai jopa ihastua.

Alina-sarjassa on ilmestynyt myös jo kaksi seuraavaa osaa: Kohti valintakokeita, Alina sekä Heittäydy tanssiin, Alina.Nuorille aikuisille


Dess Terentjeva: Freestyle (WSOY 2023, 166 s.)

Tanssilajina tässä kirjassa on katutanssi, jota päähenkilö Kai harrastaa ystävänsä Mandin kanssa.  Ystävykset ovat erottamattomat kuin pari tanssi-Vanseja. Kun toinen astelee huoneeseen, tulee tunne, kuin olisi juuri lämpännyt, ja huone täyttyy energiasta.

Uusien tanssikoreografioiden lisäksi haasteita tuottaa kuitenkin Mandin ihastuminen tanssikoulun tyttöön. Kai alkaa pohtia, pitäisikö hänenkin ihastua johonkuhun, miksi pitäisi ja onko romanttinen rakkaus jotenkin arvokkaampaa kuin ystävän rakastaminen. Ja-vii-ja-kuu-ja-see-ja-kaa-ja. Onko ylipäätään aina osuttava valmiiksi mietitylle ja-laskulle, sovittava valmiiseen lokeroon?

Säeromaanin muoto baunssaa katutanssiin rytmiin. Teoksen säkeiden ilmaisuvoima ei perustu pelkästään ytimekkyyteen vaan hyödyntää monipuolisesti erilaisia asetteluja.

 

Riikka Smolander-Slotte: Armoton unelma (Otava 2022, 240 s.)

Viime vuosina mediassa on ollut esillä epäasiallinen urheilukulttuuri niin joukkue- kuin rytmisen voimistelun puolella. Riikka Smolander-Slotte on Ylen urheilutoimittajana tutkinut tätä työssään, mutta myös tässä romaanissa.

Iina rakastaa voimistelua ja haluaa kehittyä siinä huipulle asti. Tähän tavoitteeseen ei kuitenkaan pääse tutussa ja turvallisessa kotiseurassa. Uuden seuran valmentajan toimintatavat poikkeavat paljon Iinan aiemmin kokemasta. Iina kuitenkin tietää, että hänen tavoitteisiinsa ei pääse ilman kovaa työtä ja uhrauksiakin. Hän luottaa valmentajaansa ja tämän antamiin, hurjiltakin kuulostaviin ohjeisiin. Iinan asemasta on vaikea havaita, että valmentajalle tärkeintä on menestyminen, ei Iinan hyvinvointi.

Kirja osoittaa surullisella tavalla, miten tervehenkisen urheilijan on mahdollista liukua tilanteeseen, jossa hyväksyy valmentajan epäinhimilliset käytänteet – ja miten on mahdollista, että ympärillä olevat läheiset eivät tätä huomaa. Toisaalta kirja näyttää myös väylän ulos tilanteesta ja osoittaa, millaisella tavalla asioita kuuluu hoitaa. Kirja tarjoaa paljon ajattelemisen aihetta myös aikuisille.

Teos jättää epäselväksi, mitä voimistelulajia Iina oikeastaan harrastaa, mikä hieman häiritsee. Toisaalta se ei kuitenkaan ole tässä tärkeintä. Samanlaiset ilmiöt uhkaavat muitakin esteettisiä lajeja.

 Elisabet Aho: Tanssii Emman kanssa (Kustannus-Mäkelä 2014, 206 s.)

Tanssii tähtien kanssa -tv-sarjan tavoin nimetty kirja kertoo kilpatanssia harrastavasta ysiluokkalaisesta Emmasta. Tanssi sujuu koko lailla kuin – noh, tanssi. Ongelmia aiheuttaa sen sijaan se, että Emman pari lopettaa harrastuksen. Uuden parin löytäminen ei ole ihan helppoa. Sellainen kuitenkin löytyy, suorastaan unelmapari, mutta käykin ilmi, että tämä ratkaisu ei olekaan kovin pysyvä.

Samalla kun kirjassa seurataan Emman ongelmien ratkontaa, päästään myös kurkistamaan kilpatanssinharrastajan arkeen: Miten kilpailuihin valmistaudutaan? Miten niissä toimitaan? Miten puvut hankitaan ja paljonko niitä tarvitaan?
Sitten ei muuta kuin lukemaan: laiturinnokkaan, uimarannalle, sateen sattuessa vintille tai vaikka telttaan. Lukiessakin voi muuten vaikkapa venytellä. Tai sitten, mikä parasta, ihan vain rentoutua!


Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Diy: pitkät säärystimet

Voimistelu liikutti ja liike tuntui!

Iloisen Amsterdamin riemukas World Gymnaestrada