Diy: Kaarrokeneule "Syke"

Syyskausi 2022 on päästy starttaamaan jumppasaleilla, kahvakuulakentällä ja sauvakävelymaastoissa. Siellä saa liikuntaa koko kehon mitalta. Kotona voikin sitten keskittyä hienomotoriikkaan vaikkapa nyt esimerkiksi neulomalla Sykkeen fanineuleen itselleen tai jollekin innokkaalle liikkujalle pukin perille kuljetettavaksi. Syke-kaarrokeneuleen kuviosta voi erottaa seuran logon lisäksi voimisteluvanteita ja siksakkina liehuvaa voimistelunauhaa. Kuviossa on myös telinevoimistelurenkaita sekä cheertanssijoiden pompomien sähinää.


Monella seuralla on laajojakin seuravaatemallistoja, mutta mahtaakohan muilla seuroilla olla virallista seurakaarrokeneuletta? Tästä lähtien ainakin Sykkeellä on, ja ohje S-kokoiseen neuleeseen tulee tässä.Syke-kaarrokeneule

 

Koko: S (vartalon ympärys 93cm, pituus helmasta kainaloon 44 cm, pituus hihansuusta kainaloon 49 cm)

Langan menekki: Drops Karisma (100% puhdasta uutta villaa, superwash)

Pohjaväri: merenvihreä (nro 50) 450 g

Kuvioväri: valkoinen (nro 19) 100 g

Muita sopivia lankoja voisivat olla esim. Novitan Seitsemän veljestä tai Istexin Léttlopi.

Neuletiheys omassa valmiissa paidassani: 10 x 10 cm = 19 s ja 25 krs sileää neuletta

Puikot: Käytin puikkoja 4½ resoreissa ja 5½ muualla (käsialani on melko tiukka), tarvitaan molempia puikkokokoja sekä pyörö- että sukkapuikot. Tarkista oma puikkokokosi neulomalla testitilkku ja mittaa neuleen tiheys. Vertaa sitä minun neuleeni tiheyteen ja vaihda tarvittaessa puikkojen kokoa.

Muut tarvikkeet: Silmukkamerkki auttaa hahmottamaan kerroksen vaihtumiskohdan. Merkkinä voi käyttää myös esim. hakaneulaa tai langanpätkää.

Yleisohjeita: Paita neulotaan alhaalta ylöspäin. Alaosa ja hihat neulotaan pyörönä. Kainaloiden kohdalla hihat ja alaosa yhdistetään samalle pyöräpuikolle ja kaarroke neulotaan pyörönä. Kerros alkaa alaosassa oikeasta sivusta, yhdistämisen jälkeen oikean hihan ja takaosan kohtaamispaikasta.


Alaosa

Luo pohjavärillä ohuemmalle pyöröpuikolle 172 silmukkaa. Yhdistä pyöröksi ja neulo 5 cm joustinneuletta (1 o, 1 n).

Vaihda työhön paksumpi pyöröpuikko ja jatka sileää neuletta 1 krs. Aseta silmukkamerkki kerroksen rajakohtaan. Neulo sitten kaavion A mukaan (4 s:n toistojakso toistuu yhteensä 43 kertaa).

Jatka sileää neuletta pohjavärillä, kunnes työn pituus on 44 cm (tai haluamasi pituus). Jätä odottamaan ja neulo hihat.


Hihat

Luo pohjavärillä ohuemmille sukkapuikoille 40 silmukkaa. Jaa silmukat neljälle puikolle ja neulo pyörönä 5 cm joustinneuletta (1 o, 1 n).

Vaihda työhön paksummat sukkapuikot ja jatka sileää neuletta 1 krs. Neulo sitten kaavion A mukaan (4 s:n toistojakso toistuu yhteensä 10 kertaa).

Jatka kaavion jälkeen sileää neuletta pohjavärillä ja tee heti ensimmäisellä kerroksella ensimmäiset lisäykset: neulo 1 o, lisää 1 s, jatka sileää, kunnes kerroksella on enää yksi silmukka jäljellä, lisää 1 s ja neulo viimeinen silmukka. Jatka sileää ja tee lisäykset samaan tapaan kerroksen vaihtumiskohdan molemmin puolin aina 3 cm:n välein vielä 10 kertaa. Kun kaikki lisäykset on tehty, työssä on 62 silmukkaa.

Jatka sileää neuletta, kunnes työn pituus on 49 cm (tai haluamasi pituus).

Neulo toinen hiha samoin.


Kaarroke

Yhdistä kappaleet samalle, paksummalle pyöröpuikolle seuraavasti:

Siirrä alaosakappaleen ensimmäiset 5 silmukkaa apulangalle odottamaan. Neulo alaosan seuraavat 76 silmukkaa pohjavärillä sileää paksummalle pyöröpuikolle. Siirrä alaosakappaleen seuraavat 9 silmukkaa apulangalle odottamaan. Siirrä toisen hihan ensimmäiset 5 ja viimeiset 4 silmukkaa apulangalle odottamaan. Neulo loput hihan silmukat (53 s) pyöröpuikolle alaosan silmukoiden perään (aloita neulominen siis hihan 6. silmukasta). Neulo pyöröpuikolle seuraavaksi alaosakappaleen 78 silmukkaa (aloittaen apulangalle siirtämiesi yhdeksän silmukan perästä). Siirrä jäljelle jääneet 4 silmukkaa samalle apulangalle, jolle siirsit 5 silmukkaa kerroksen alusta. Siirrä viimeisen hihan 4 ensimmäistä ja 5 viimeistä silmukkaa apulangalle ja neulo loput 53 pyöröpuikolle. Pyöröpuikolla on nyt yhteensä 260 s. Aseta silmukkamerkki kerroksen rajakohtaan.Neulo kaavion B mukaan. Kerroksilla 1-14 on 5 silmukan mittainen toistokuvio, jota toistetaan 52 kertaa. Kerrokselta 15 alkaen toistokuvion leveys on 20 silmukkaa. Tätä toistetaan 13 kertaa. Tee kavennukset kaavion mukaan. Huomaa myös kolmen silmukan kaventaminen kerroksella 26 (voit tehdä nämä kavennukset itse valitsemissasi paikoissa, kuitenkin kaukana toisistaan).

Huom! Jotta työn nurjalle puolelle ei tule liian pitkiä lankajuoksuja, kannattaa lankoja kiertää tällaisissa pitkissä juoksuissa toistensa ympäri. Itse teen tämän aina, kun lankajuoksusta olisi tulossa pidempi kuin 3 silmukkaa.Jatka neulomista kaavion C mukaan. Toistokuvio on kaavion alussa 7 silmukan levyinen, ja se toistetaan 33 kertaa. Tee kavennukset kaavion mukaan.


Kaulus

Jatka neulomista pohjavärillä. Vaihda työhön ohuempi pyöröpuikko. Neulo 1 krs oikeaa ja kavenna samalla tasavälein 27 silmukkaa (työhön jää jäljelle 72 s). Neulo joustinneuletta (1 o, 1 n) 3,5 cm. Päätä silmukat löyhästi.


Viimeistely

Päättele langanpäät. Neulo silmukoimalla tai ommellen kainaloiden aukot umpeen. Voit myös käyttää kolmen puikon päättelyä (katso ohje esimerkiksi täältä https://www.youtube.com/watch?v=G0IA8ya334w).

Upota valmis paita haaleaan veteen, johon olet lurauttanut pari ruokalusikallista etikkaa (se pehmentää neuletta). Anna paidan kylpeä vedessä noin vartin verran. Nosta se sitten pois hyvin varovasti puristellen. Älä roikota paitaa mistään kohtaa, sillä märkänä se venyy herkästi ja jää sitten venyneeseen muotoonsa. Nosta paita froteepyyhkeen päälle ja oio suoraksi (älä edelleenkään venytä). Rullaa pyyhe paitoineen päivineen ja puristele pötköä kevyesti, jotta vesi imeytyisi pyyhkeeseen. Rullaa pyyhe auki. Kuivata paita tasaisella alustalla muotoonsa aseteltuna, esim. kylpyhuoneen lattialämmitetyllä lattialla pyyhkeen (kuivan, ei sen, jonka sisään rullasit paidan) päällä.


Mukavia syyshetkiä niin saleilla, kahvakuulakentillä, kuntopoluilla kuin neulenurkissakin!

- Jenni

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Diy: pitkät säärystimet

Voimistelu liikutti ja liike tuntui!

Iloisen Amsterdamin riemukas World Gymnaestrada