Voimistelijan ilopäivät Tampereella: Gymnaestrada

 "Liittykää johonkin voimisteluyhdistykseen. Silloin saatte oikeuden olla mukana voimistelijoiden ilopäivillä, saatte elää voimistelijan vapaata elämää!" 

Näin kehottaa ja lupaa Anni Collan kisajulistuksessaan Tampereen voimistelujuhlilla vuonna 1911. Sama henki ja tunnelma täytti Tampereen myös 9.-12.6.2022, kun Voimisteluliiton järjestämä Gymnaestrada-tapahtuma kokosi kaupungin täydeltä voimistelijoita esiintymään ja kisailemaan. Kun vuonna 1911 voimistelujuhlilla oli osallistujia 272, niin reilut 110 vuotta myöhemmin voimistelun ilosanoma on kiirinyt paljon laajemmalle: tapahtumapassillisia osallistujia Tampereella oli noin 10 500 ja tämän lisäksi vapaaehtoisia talkoolaisia noin 500.

Avajaismarssiin valmistautumassa Ratinanpuistossa

Sykkeeltä mukana oli osallistujia niin kenttäohjelmissa kuin kisoissakin. Aikuisten tanssillisen voimistelun vaativampaan "Ystäväni, elämäni" -kenttäohjelmaan osallistui 12 voimistelijaa. Lisäksi Ceria-joukkueen yhdeksän tyttöä oli mukana 12-18-vuotiaiden "Millaisen tarinan kirjoitat elämällesi?" -ohjelmassa. Ceria osallistui tapahtumaan virallisesti Jyväskylän naisvoimistelijoiden matkassa, koska sieltä löytyi ohjaaja heidän kenttäohjelmalleen. Avajaismarssissa Ceria marssi kuitenkin Sykkeen kyltin perässä. :)

Ceria valmiina "Millaisen tarinan kirjoitat elämällesi?" -esitykseen.

Gymnaestradaan kuuluu voimisteluelämysten lisäksi myös kaikkea muuta mukavaa.

Myös säät suosivat Tampereella. <3

Ystäväni, elämäni -harjoitukset Messukeskuksen harjoituskentällä la 11.6.2022

Showtime koittaa ihan juuri - poseeraus Ratinan stadionin liepeillä

Koulumajoittujilla aamiainen kuuluu majoitushintaan. Lounaat oli myös ostettu valmiiksi ja ne syötiin Tampereen klassillisella lukiolla. Illemmalla sitten muuta hyvää.


Kenttäohjelmiin osallistujat viipyivät Tampereella koko tapahtuman ajan, torstaista sunnuntaihin. Osallistuminen on kuitenkin mahdollista myös päiväpassilla. Näin teki Felia-joukkue, joka oli tapahtumassa mukana perjantaina. He osallistuivat silloin itse joukkuevoimistelukisoihin Tampereen messukeskuksessa sekä kävivät katsomassa Nokia Arenalla joukkuevoimistelun maailmancup-finaalia. 

Felia kisatunnelmissa Tampereen messukeskuksessa


Gymnaestrada huipentui Unelmia-päätösjuhlaan Ratinan stadionilla sunnuntaina 12.6.2022. Siellä nähtiin eri kenttäohjelmissa yhteensä reilu 4600 voimistelijaa. Juhla televisioitiin suorana Yle TV2:lla ja se on edelleen nähtävissä Yle Areenassa, täällä.


 

Kenttäohjelmanäytöksen finaalikuviota. Kuvakaappaus Ylen televisiolähetyksestä. 


Tapahtumapassi on esiintymisasun ohella tärkein tarvike Gymnaestradassa. 

Elämänmittaisia muistoja jäi varmasti jokaisen osallistujan matkaan Tampereen ilopäiviltä! Onneksi seuraavaan ilojuhlaan ei ole ihan liian pitkää aikaa: 30.7.-5.8.2023 kokoonnutaan nimittäin Amsterdamiin vielä isommalla porukalla World Gymnaestradan merkeissä. Siellä esitetään molempia kenttäohjelmia, joissa Sykkeeltäkin oltiin mukana. Uudet kenttäkuviot opetellaan sitten seuraavaan kotimaiseen Gymnaestaradaan neljän vuoden kuluttua.

Kuvakaappaus World Gymnaestrada 2023 -sivustolta 16.6.2022


Lähteenä tekstissä käytetty gymnaestrada.fi-sivustoa sekä Pirkko Savisaaren kirjoittamaa historiikkia "Tampereen naisvoimistelijat 100 vuotta 1898-1998"
 Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Diy: pitkät säärystimet

Voimistelu liikutti ja liike tuntui!

Iloisen Amsterdamin riemukas World Gymnaestrada