Voimisteluohjelmaa maailman pyörteissä

Kun isot ja yllättävät tapahtumat valtaavat pääroolit maailman estradeilla, ei auta pienten ihmisten kuin yrittää sopeutua. Tämä on tarina siitä, miten ironisesti historiaan jäävät tapahtumakulut voivat vaikuttaa tavallisina pitämiimme asioihin - tässä tapauksessa voimisteluohjelman kasaamiseen. Tuotakoon heti tässä alussa esiin se tärkeä seikka, että toki maailman viime vuosien pommit ovat osuneet paljon katastrofaalisemmin moneen, moneen muuhun kohteeseen eikä tämän tarinan tarkoitus ole suinkaan valitella meidän kohtaloamme, joka on kaiken tämän keskelläkin uskomattoman onnekas. Tämän on tarkoitus olla vain yksi tarina omituisista ajoista.

Sykettäret on Muuramen Sykkeen aikuisten naisten tanssillisen voimistelun esiintyvä ja kilpailevakin ryhmä, joka on toiminut jo reilun kymmenen vuoden ajan. Vuosittain syksyllä aletaan tehdä uutta ohjelmaa, jota käydään esittämässä yhdessä tai muutamassa kisatapahtumassa ennen kauden päättävää Sykähdys-näytöstä, joka on meidän kautemme loppuhuipentuma. Näin se homma siis toimii silloin, kun olosuhteet ovat jokseenkin normaalit.

Sitten tuli kevät 2020. Helmikuun 16. päivänä olimme silloisen Narkissos-ohjelmamme kanssa esiintymässä Seinäjoella Lumo-kisoissa. Ohjelma oli tuolloin vastavalmistunut ja vielä raakile. Ajatuksena oli kisapalautteen perusteella hioa ja muokata sitä vielä kevään Sykähdykseen. Mainittakoon tässä kohtaa myös, että tuolla Seinäjoen helmikuisella kisamatkalla vuonna 2020 soittelin ryhmälle jo musiikkia, johon olin mielessäni alkanut kaavailla seuraavana syksynä aloiteltavaa ohjelmaa.

Sykettäret Seinäjoella Lumo-kisassa 16.2.2020

Loppukevät 2020 menikin sitten aivan eri tavalla, kuin kukaan oli koskaan suunnitellut. Ensimmäisenä koronakeväänä rajoitukset iskivät raskaasti: maaliskuulla loppui harjoitteleminen saleilla eikä Sykähdyksen järjestämistä voinut edes harkita. #Stayhome oli päivän sana, ja kevään kuluessa rakenneltiin rajatarkastusasemia valtakunnan rajojen sisäpuolellakin. 

Voimisteluohjelmaa ei harjoitella etäyhteyksien päästä. Se jos mikä on läsnäoloa vaativaa hommaa. Niinpä Narkissos-ohjelman kohtaloksi koitui jäädä yhden esityksen ihmeeksi. Kesällä pääsimme onneksi taas palaamaan yhteisjumppaan ulkoilmaan Muuramenharjulle - siellä toteutamme kesäisin maastovoimisteluksi kutsumaamme harjoittelumuotoa. Esitysohjelman suhteen päätimme suunnata katseet kohti tulevaa ja aloittaa syksyllä 2020 salivuorojen käynnistyessä uuden ohjelman rakentamisen.

Syksy aloitettiin toiveikkaina: jospa se korona alkaisi nyt olla jo ohitettu juttu ja saataisiin jatkaa normaalisti. Sykettärien kokoonpano muuttui hieman. Joku jäi pois ja pari uutta saatiin mukaan jengiin. Mahtavaa! Ei muuta kuin uuden ohjelman harjoittelua tulille, sen, jonka musiikkia olin helmikuulla esitellyt. Tilattiin myös puvut ohjelmaa varten sekä huivit, jotka toimivat ohjelman välineinä.

Vaan kuinkas kävikään? Joulukuulla 2020 koronatilanne paheni siinä määrin, että aikuisten salivuorot laitettiin jälleen säppiin. Sulut tehtiin aina määräaikaisesti. Ensin 2.12.2020 - 15.1.2021, sitten 28.2.2021 saakka, ja lopulta vasta 3.5.2021 päästiin asteittain käynnistelemään aikuisten ryhmäliikuntaa livenä, ulkokentillä. Lastenkin salivuorot olivat välillä katkolla, mutta eivät läheskään niin kauaa kuin aikuisten. Niinpä keväällä 2021 pystyttiin toteuttamaan Sykähdys-näytös striimattuna versiona.

Sykettärien ei ollut tuohon striimattuunkaan Sykähdykseen mahdollista osallistua, koska harjoitusvuorot oli koko kevään peruttu eikä siksi toiseksi kokoontuminen videointia vartenkaan olisi  oikein ollut annettujen suositusten hengen mukaista. Meillä oli syksyn aikana juuri ja juuri valmiiksi saatu ohjelma, joka kyllä saatiin joulukuulla videoituakin - tosin ulkona toppavaatteissa, koska sisälle ei enää saanut kokoontua. Tuosta videosta ei ollut esitysmateriaaliksi. Huivejakaan ei voinut toppahansikkain pidellä, vaan ne piti vain kuvitella.

Voimisteluohjelmaa ei voi hioa ja harjoittaa myöskään ulkotiloissa, etenkään talvella. Niinpä ohjelma oli totaalisella tauolla koko kevään ajan, ja sen pariin palattiin vasta syksyn 2021 salivuorojen myötä. Taas oli toiveet korkealla: nyt on varmasti päästy jo yli koronasta, rokotuksetkin ja kaikkea! Päätimme osallistua tammikuulla 2022 järjestettävään Polkuja-koreografiakilpailuun Kuopiossa.

Syksyn 2021 aikana ohjelma saatiin taas palautettua mieliin ja vähän jo hiottuakin. Joulukuulle sekä tammikuun alkuun sovittiin muutamat ylimääräiset harjoitukset. Olisimme näin kisavalmiina 22.1.2022. 

Mutta taas kävi toisin: kisat siirtyivät ensin helmikuulle ja siitä vielä toukokuulle. Hyvä niin, koska harjoitusvuorotkin kunnan saleilla menivät taas alkuvuodesta. Hädissämme varasimme harjoitusvuoroja jo työväentalolta, mutta lopulta koronaluvut kasvoivat sellaisiin mittoihin, että katsoimme paremmaksi jättää kokoontumiset väliin. Ulkona pidettiin muutama Flowgymnastics-tunti - ne kuuluvat muutoinkin Sykettärien harjoitusohjelmaan, mutta ovat toki avoimia muillekin. 

Helmikuulla ovet saleihin onneksi taas aukenivat ja pääsimme jatkamaan myös ohjelmaharjoituksia. Jes! Nyt ei mikään enää voisi meitä estää! Kohti Sykähdystä ja Polkuja-kisaa!

Sitten koitti 24.2.2022 ja maailma kallistui taas täysin uuteen, epätoivottuun kulmaan. Venäjä hyökkäsi Ukrainaan. Miten tämä nyt vaikuttaa yhden voimisteluohjelman syntyyn? Noh, siten, että tuo ohjelmamme musiikki, jonka siis alun perin esittelin ryhmälle helmikuussa 2020, sattuu olemaan Vuokko Hovatan versio kappaleesta Sininen huivi. Alun perin sen on suomeksi esittänyt Taljanka-yhtye, ja kyseessähän on siis mitä suurimmassa määrin venäläinen kappale. Lisäksi huivit, jotka meillä ohjelmassa on - ja joiden käyttöä olimme nyt jo reilun puolentoista vuoden ajan harjoitelleet - viittaavat päivänselvästi venäläiseen kulttuuriin. 

Enpä osannut aavistaa vuoden 2020 alussa musiikkia valitessani ja ohjelmaa hahmotellessani, että varsinkaan tähän saumaan nyt ei kannattaisi ottaa venäläisvaikutteista ohjelmaa. Kaikki Venäjään vähänkin viittaava kun synnyttää tässä tilanteessa väistämättä poliittisia tulkintoja, halusimme sitä tai emme.

Mikä siis neuvoksi? Hieman omaa tuskaamme helpotti, kun tarkemman googlailun tuloksena selvisi, että kappaleen sanoittaja on venäläissyntyinen, mutta säveltäjä ukrainalaissyntyinen. Myös selvitimme, että Ukrainan perinnehuivit näyttävät kutakuinkin samantyylisiltä kukkahuiveilta kuin vastaavat venäläiset. Yleisö ei kuitenkaan tule tästä tietoiseksi ohjelmaamme katsoessaan.

Tulimme siihen tulokseen, että asuumme on liitettävä jokin kannanotto Ukrainan puolesta. Se toteutettiin lopulta hiuksiin kiinnitettävän sini-keltaisen kukkakoristeen muodossa. Musiikin ja ohjelman esittämä rakkaustarina saa nyt tämän tilanteen myötä siis rinnalleen maailmanpoliittisia tulkintoja.

Lopulta kaiken tämän jälkeen voitte uskoa, että Sykähdyksessä 23.4.2022 on erittäin motivoitunut joukko naisia esittämässä ohjelmaa nimeltä Solmun huiviini solmin. Poikkeuksellisesti siis Sykähdyksessä nähdään Sykettärien ohjelman ensi-ilta. Ja jos nyt vihdoin tämän ohjelman kohdalla menee, niin kuin on suunniteltu, niin helatorstaina 26.5.2022 kisataan Kuopiossa. Vähän vain jännittää, kuinka moni meistä on koronassa noina h-hetkinä...

Sykettäriä harkkatunnelmissa huhtikuussa 2022


Jenni Hyötynen, Sykettärien ohjaaja

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Diy: pitkät säärystimet

Diy: Kaarrokeneule "Syke"

Fitnessiä ja parkouria taivasalla