Sarista kunniapuheenjohtaja


Vuosikokouksessa keväällä 2019 Muuramen Syke päätti kutsua kunniapuheenjohtajakseen Sari Oksasen. Sari on toiminut Sykkeessä monipuolisesti koko sen kymmenvuotisen historian ajan niin perustajajäsenenä, luottamushenkilönä, ohjaajana kuin talkoolaisenakin.

Sykkeen alkuvuosina Sari toimi ansiokkaasti seuran puheenjohtajana, ja onkin pitkälti hänen ansiotaan, että meillä on tänä päivänä seura, joka liikuttaa muuramelaisia laajasti. Seurassa on reilu 1000 jäsentä, joka on noin 10% kunnan asukasluvusta. Etenkin lasten liikuttajana Sykkeellä on merkittävä asema, sillä 22% muuramelaisista 3-6-vuotiaista harrastaa Sykkeessä.


Sari kukitettiin kunniapuheenjohtajaksi kevätnäytös Sykähdyksessä Muuramen kulttuurikeskuksella 27.4.2019. Samassa yhteydessä hän sai myös yhdessä Minna Erkkilän kanssa Suomen voimisteluliiton myöntämän hopeisen ansiomerkin monivuotisesta toiminnasta seuran hallituksessa. Tässä kuvan alla on puhe, jonka Sari piti Sykähdyksessä.Hyvä juhlayleisö, kutsuvieraat, ystävät, Sykkeen hallitus ja puheenjohtaja.

Vuodet ovat vierineet, on aika kiitoksen ja juhlan. Yksi ja yhteinen unelmamme on tässä ja nyt, käsissämme ja näkyvillä.

Saiko seuramme alkunsa presidentti Sauli Niinistön vaalikampanjan teesistä: “Yksikin teko lasten ja nuorten syrjäytymisen ehkäisemiseksi riittää” vaiko niin kutsutusti rakkaudesta lajiin, yhteiseen tekemiseen tai suomalaiseen kulttuuriperintöön, sitä emme osaa sanoa. Jotain merkittävää, yhteisöllistä ja suomalaista Syke silti on.

Ei liene sattumaa, että etenkin lapsiperheitä liikuttava Syke syntyi hiekkalaatikon reunalla äitien sydämissä. Rohkean ja innovatiivisen naisporukan yhteistyöllä Syke on kasvanut näinä vuosina keskisuureksi voimisteluseuraksi Suomen mittakaavassa.

Kysyntää Sykkeen kaltaiselle tanssi- ja voimisteluseuralle oli ja on Muuramessa paljon, liikuntatarjonta tanssin ja voimistelun osalta puuttui lähes kokonaan vielä vuonna 2009 kunnasta. Kasvuvauhtimme onkin ollut huikea. Yhteiset vuotemme ovat kattaneet melkoisen määrän villejäkin kokeiluja, rohkeita aluevaltauksia sekä tietenkin tähän hetkeen vakiintunutta harrastus-, valmennus- ja kilpailutoimintaa. Valtakunnallista sekä alueellistakin menestystä on jo tullut. Syke on kasvanut ihmisten tietoisuuteen. Keski-Suomen liikunnan ja Muuramen kunnan myöntämät huomion- ja kunnianosoitukset sekä lajikohtaiset saavutukset ovat nostaneet seuramme näkyvyyttä Muuramen rajojen ulkopuolellakin.

Tänä vuonna 2019 Syke täyttää kymmenen vuotta. Tällä hetkellä seuramme liikuttaa jo noin tuhatta lasta, nuorta ja aikuista Muuramessa. Olemme vakaa ja hallinnollisesti tasapainoinen seura. Kasvaminen liikkumiseen sekä yhteisöllisyyteen Sykkeessä alkaa jo lapsena, suurin osa jäsenistämme on 3-6-vuotiaita lapsia. Nämä tulevat sykeläiset tulevat tekemään tämänkin juhlan seuraavina vuosina.

Kasvupaineitakin on, Muurame on elinvoimainen ja nuorekas kunta, jonne muuttaa paljon lapsiperheitä ja ennusteiden mukaan myös senioreita.

Omat haasteensa tulevaisuudessa kasvutarpeille luovat sekä optimaalisten lajityypillisten harjoitteluolosuhteiden löytyminen että jäsenten laajentuva ikähaitari.

Treenitilasta ja salivuoroista on puutetta. Ilman ahkeria vanhempia, jotka esimerkiksi rullaavat voimistelumattoa monta kertaa viikossa edestakaisin tai liikuntaseurojen joustavaa yhteistyötä, treenaaminen olisi vaikeampaa. Tulevaisuudessa kaipaisimmekin uusia harjoittelutiloja erilaisille lajeille Muurameen. Olisiko yksi mahdollisuus monitoimihalli, jossa lajityypilliset ominaisuudet olisi otettu paremmin huomioon koulujen pallopelisalien sijaan?

Nämä vuodet ovat kasvattaneet meitä sykeläisiä ja kuntalaisia yhteen, yhdeksi Syke-perheeksi. Olemme nähneet, että urheiluseuratoiminta yhdistää, antaa elämyksiä ja liikuttaa meitä matalallakin kynnyksellä.

Sykkeen toimintaan on helppo tulla mukaan. Voimistelun tai tanssin merkitys syvästi taiteellisenakin kokemuksena ei liene liioiteltu.

Ei liene myöskään turhaa todeta, että urheiluseuratoiminta on jotain syvempää kuin itse lajit, joita se tarjoaa. Ihmisen onnellisuuden osaset saattavatkin löytyä niistä kokemuksista, kun hän voi toimia yhteisen hyvän parhaaksi, kaikkien yhteisen hyvän edistämiseksi. Osaltaan itsekeskeiseksikin luonnehdittu, ihmisen omaan hyvinvointiin sekä egosentrisyyteen keskittynyt kulttuurimme ei tarjoa ihmisille enää onnellisuuden kokemuksia. Sen sijaan saattaa olla, että niitä etsitään itsensä ja yhteisön ulkopuolelta, tuloksetta.

Tutkitustikin onnellisuuden kokemukset löytyvät usein niistä kokemuksista, jolloin voi toimia yhteisen hyvän eteen.

Voisiko liikunta- ja urheiluseuratoiminta tuoda tänä päivänä jotain tällaista meille kaikille? Minulle se on tuonut. Ja uskallan sanoa, meille kaikille sykeläisille, merkitystä ja elämyksiä.

Seuratoiminnan laatua ei voida myöskään määritellä kilpailullisin, ulkoisin mittarein. Liiaksi pelkkään kilpailutoimintaan keskittynyt yhteisö sekä kovat tulostavoitteet saattavat sammuttaa paitsi kasvavan lapsen ilon liikkumista kohtaan, myös elämyksellisen mielen.

Sopivamääräinen sekä avarakatseinen liikkuminen on tätä päivää. Meillä ei yhteisönä ole varaa menettää yhtään mahdollisuutta elinikäiseen ja aktiiviseen elämäntapaan.

Ehkä onkin hyvä kysyä itseltämme, kenen silmin arvioimme liikkeen iloa, kokemusta tai visuaalisten lajien kauneutta. Mikä on sisäinen mittarimme? Ilon ja elämyksen määritelmä syntyy jokaisen tanssijan tai voimistelijan sisällä, taiteen kokemuksen yhdyspinnassa, sitä ei tule määritellä luokittelemalla liikkeen laatua pelkästään ulkoisin tai tuloksellisin mittarein.

Suomalaiset liikunta- ja urheiluseurat ovat suomalaisen liikuntakulttuurin selkäranka, joiden olemassaolo perustuu ihmisten omaehtoisuuteen, aktiivisuuteen sekä tietenkin valtion ja kuntien rahoitukseen.

Yhteiskuntamme on nyt erilainen kuin urheiluseuraliikkeen syntymävuosina, jolloin suurin osa toiminnasta hoidettiin vapaaehtoisten voimin. Laadukas ja asiantunteva kehitykseen sitoutunut hallintomme, työntekijämme, ohjaajamme sekä avarakatseinen hallitus ovat osaltaan Sykkeen kasvamisen taustalla sekä sen tulevaisuuden tekijöinä.

Näillä sanoilla ja ajatuksilla haluan kiittää seuramme hallitusta sekä Suomen voimisteluliittoa minulle myönnetystä ansiomerkistä. Haluan myös kiittää aktiivisia sykeläisiä, kuntalaisia, Muuramen Yritystä, Muuramen Urheiljoita, muita sidosryhmiä sekä Muuramen kuntaa hyvästä yhteistyöstä kuntamme asukkaiden hyvinvoinnin edistämisen eteen.

Antakaa liikkeen virrata, ilon ja naurun, kyyneltenkin tulla.


Tulkaa mukaan Sykkeen toimintaan, ideoimaan, kantamaan vastuuta, jokaiselle löytyy paikka! Kevätkin on jo täällä!

Sari Oksanen 

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Diy: pitkät säärystimet

Diy: Kaarrokeneule "Syke"

Talkootyön voimannäyte: Sykähdys