Liikkujan lakuherkut
Jotkut ihmiset ovat aivan hulluina lakritsiin ja meidän
onneksemme sitä saakin pötköinä, paloina, kastikkeena, jäätelönä, jogurttina ja
vaikka missä muussa muodossa. Harmillista kyllä, ylenpalttinen lakujen
mussuttaminen ei tee hyvää ihmiselle. Se nostaa verenpainetta, ja lakuherkkuihin
on yleensä ujutettu mukaan valtavat määrät sokeria. Onneksi on olemassa myös
terveellisiä lakuherkkuja, joita on vieläpä superhelppo tehdä. Esimerkiksi
seuraavat kolme ovat hyviä välipaloja tai jälkiruokia enemmän tai vähemmän
liikkuville lakritsinystäville.
Kaikissa herkuissa yhtenä osana on raakalakritsijauhe, jota
saadaan uuttamalla lakritsijuuresta. Lakritsissa on klykyrretiiniä, joka
on paljon makeampaa kuin sokeri, joten lakuherkkuihin ei tarvitse lisätä muuta
makeutusta ollenkaan. Saatavana on myös miedomman makuista
lakritsijuurijauhetta. Huom! Vaikka molempia jauheita riittää makua ja makeutta
antamaan vain ripaus, kannattaa kuitenkin olla erityisen varovainen, jos kärsit
korkeasta verenpaineesta.
Lakufanin aamupala
1 banaani
1 dl puolukoita (pakastettuja tai tuoreita)
2 dl turkkilaista jogurttia (tai 1 dl tavallista
maustamatonta ja 1 dl rahkaa)
ripaus raakalakritsijauhetta (esim. Urtekram)
Laita pilkottu banaani ja puolukat lautaselle, kaada jogurtti
päälle. Ripottele hiukan raakalakritsijauhetta jogurtin pinnalle. Todellakin
ripaus riittää. Jos olet epävarma paljonko on ripaus, niin tässä tapauksessa se
on suunnilleen sama kuin teelusikan kärjellinen. Tai vähemmän. Sekoita ja
nauti! Lakujoguaamupalaa voi jatkaa myslillä tai vaikkapa
pellavansiemenrouheella. Kannattaa myös kokeilla eri marjoja. Esimerkiksi
vadelmat sopivat tähän aamupalaan loistavasti.
Lakupehmis – kaverille kans
2 banaania
ripaus raakalakritsijauhetta
Pilko banaanit ja pakasta ne. Tästä lähtien kannattaa aina
pilkkoa mustumisvaarassa olevat banaanit pakkaseen, niin lakupehmishimon
yllättäessä ei tarvitse odotella banaanin jäätymistä. Kaada jäiset, ehkä
muutaman minuutin huoneenlämmössä lämmitelleet, banaaninpalat tehosekoittimeen
tai korkeaan astiaan. Lisää ripaus raakalakritsijauhetta ja aja banaanit
tasaiseksi massaksi joko tehosekoittimella tai sauvasekoittimella. Tässä
puuhassa on parasta olla kohtalaisen tehokas sekoitin, ihan kaikilla
smoothieblendereillä ei jäinen banaani soseudu. Lakupehmis on valmista, kun sen
koostumus on pehmismäinen. Lusikoi jätski kahteen jälkiruokakulhoon ja tarjoa
kaverille myös. Jostain kumman syystä tämä pehmis ei juurikaan maistu
banaanille, vaikka sitähän se enimmäkseen on, vaan ihanan herkulliselle
lakritsille.
Lakritsitaatelit
Tuoreita taateleita
Raakalakritsijauhetta
Näitä saa kaupasta valmiina, mutta ihan hyvin voit tehdä
näitä myös itse. Poista taateleista kivet. Tyyli on vapaa, taateli on tahmainen
ja pysyy hyvin kasassa, vaikka joutuisit vähän repimään. Sekoita taateleiden
sekaan lakritsijauhe. Yksi teelusikallinen riittää hyvin pariinkymmeneen
taateliin. Koska sekä taatelit että raakalakritsijauhe ovat todella makeita,
näitä namuja ei tarvitse syödä kerralla kovinkaan montaa.
Kommentit
Lähetä kommentti