Flowgymnastics go musical

Uusi syksy, uusi alku, uudet kujeet. Kohta puoliin alkaa olla myös aika startata Sykkeen syyskausi uusine jumppalukkareineen. Mukana on vanhoja, tutun turvallisia tunteja sekä muutamia uusia juttuja, kuten aikuisbalettia ja kevytlavista. Syksyn aikuisten lukkariin pääset kurkistamaan TÄSTÄ.

Ennen tuntien starttaamista ohjaajat ovat ideoineet ja työstäneet ohjelmia jo hyvän tovin. Vanhoillakin tunneilla on varmasti luvassa myös jotakin uutta. Itse olen mietiskellyt Flowgymnastics-tuntiin hieman uutta näkökulmaa.

Aloin tuumailla joskus viime talvena, miten Flowgymnastics-tunteihin saisi vielä lisättyä ilmaisullista puolta. Mieleen tuli, että tarinaan eläytymällä ilmaiseminen voisi olla mielekkäämpää. Sen sijaan mielekkäältä ei tuntunut se, että keksisin itse tarinoita tunneille. Jossakin vaiheessa sitten hoksasin, että on olemassa paljon valmiita tarinoita, jotka sisältävät musiikkia – vieläpä rytmeiltään ja tunnelmiltaan sopivasti vaihtelevaa sellaista. Musikaalit ovat juuri tähän tarkoitukseen sopivia. Syntyi ajatus tunnista nimeltä Flowgymnastics go musical.

Kesälomalla oli aikaa perehtyä musikaaliaiheeseen tarkemmin. Sopivan sateisia päiviä oli riittävästi, jotta malttoi istua sohvannurkassa katselemassa erinäisiä musikaalielokuvia. Lenkkeillessä korvanapeissa soi lähes aina jokin musikaalisoundtrack. Kesän aikana sainkin valittua neljä musikaalia, jotka soveltuvat mielestäni parhaiten Flowgymnasticsin teemoiksi: ensimmäisellä teemalla mennään syysloman tietämille, toisella siitä jouluun, kolmas aloittaa vuoden 2017 ja neljäs sijoittuu maalis-huhtikuun hujakoille.

Taustamateriaalia jumppatunnin suunnitteluun :)
Kaikkia teemoiksi valitsemiani musikaaleja en vielä paljasta, mutta ensimmäisen kuitenkin: liikkeelle lähdetään omalla suosikillani Evitalla. Evitassa on monia kiehtovia puolia. Ensinnäkin se kertoo mielenkiintoisesta historiallisesta henkilöstä, Argentiinan presidentin puolisosta Eva Perónista, jonka elämä oli melkoinen tuhkimotarina, joskin sen loppu oli surullinen. Musikaali nostaa päähenkilönsä esille kyseenalaistaen hänen keinonsa ja motiivinsa, mutta saa silti samaistumaan tämän kohtaloon. Oikeastaan Evita ei ole musikaali, vaan lähes läpisävelletty rock-ooppera, joka ei musiikillaan pelkästään nosta tunnelmia esiin, vaan kuljettaa myös juonta eteenpäin. Sen vuoksi Evitassa onkin paljon enemmän kappaleita kuin monessa muussa musikaalissa – ja näin ollen myös suorastaan runsaudenpula, kun tunnin mittaista jumppaa varten pitää suorittaa karsintaa.

Soittolista ja jumppatunnin käsikirjoitusta
Nyt soittolista on kuitenkin valmiina ja ohjelman koreografioitakin jo jonkin verran mietittynä. Niitä en siis ota mistään valmiista musikaaleista, vaan kehittelen itse tanssillisen voimistelun liikekieltä käyttäen. Tunnin perusrakenne on edelleen sama kuin ennen: Ensin lämmitellään lähtien liikkeelle rangan liikkeistä ja edeten alaraajoihin. Tunnin vauhdikkaimmassa kohdassa liikutaan salin päästä päähän pienin liikkuvin sarjoin, askelluksin tai hypyin (vaihtoehdoksi annan aina myös hypyttömän version). Tämän jälkeen tehdään hieman pidempää, monia vartalon osia yhdistelevää sarjaa, jossa erityisesti tavoitellaan liikkeen virtaavuutta keskustasta ulospäin. Ennen venyttelyä on vuorossa vielä lihaskuntoa kehittäviä liikkeitä. Näihin tuttuihin elementteihin liitetään nyt siis mukaan Evitan tarina maaseudun köyhistä kotioloista Buenos Airesin Casa Rosadaan ja hautajaisiin saakka.

Sunnuntaina 11.9. aloitetaan Rajalassa klo 18-19.  Mukaan tarvitsee oman jumppa-alustan. Tunnilla liikutaan paljain jaloin. Halutessaan voi käyttää päkiätossuja tai muita pehmeäpohjaisia voimistelutossuja – niin ja niskanutturaa kuten Evitalla. ;)

Tervetuloa mukaan!

“Stand back, Buenos Aires
Because you oughta know whatcha gonna get in me
just a little touch of star quality!”

Jenni Hyötynen

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Diy: pitkät säärystimet

Diy: Kaarrokeneule "Syke"

Fitnessiä ja parkouria taivasalla