Liikkujan ravitsemus
Millainen liikkuja sinä olet? Yksi meistä on
tavoitteellisesti treenaava, toinen painonpudottaja ja kolmas sohvaperuna ja
näiden väliin mahtuu vielä montaa muutakin menijää. Hyvän syömisen perusteet ovat
joka tapauksessa kaikille yhteisiä. Liikunnallisen elämäntavan omaavan henkilön
kohdalla harjoittelu on tuloksekasta, tuntuu hyvältä ja treenistä palaudutaan
paremmin, kun kiinnitetään huomiota ravinnon riittävyyteen, monipuolisuuteen ja
laatuun. Seuraava blogiteksti on lyhyt tiivistelmä Liikkujan ravitsemus -lyhytkurssilta,
jonka on laatinut Sykkeen ohjaaja, psykologi, personal trainer ja
ravintovalmentaja Susanna Tommola MentalStepistä. Kaikkia luennolla käytäviä aiheita ei yhteen
blogitekstiin voi mitenkään mahduttaa, joten mikäli tiedonjanosi tätä tekstiä
lukiessasi kasvaa, ilmoittaudu mukaan syksyn lyhytkurssille!
Liikunta ja energiansaanti
Kehomme on energiatasapainossa silloin, kun energian kulutus
ja energiansaanti ovat keskenään tasapainossa, eikä paino silloin muutu. Paljon
kuultu fraasi on, että jos energiasaanti on suurempi kuin kulutus, paino nousee,
ja vastaavasti jos kulutetaan enemmän kuin syödään, niin paino laskee.
Aktiivikuntoilijoiden ja tavoitteellisesti liikkuvien on hyvä tietää, että
fyysinen kehitys ja harjoituksista palautuminen on tehokkainta silloin, kun
syödään kulutusta vastaavasti tai jopa hieman enemmän kuin kulutetaan. Painonpudotusta
tavoittelevien puolestaan kannattaa tehdä järkeviä muutoksia energiansaannin
rajoittamiseksi, etenkin siksi että pudotetut kilot lähtisivät rasvakudoksesta
ja virtaa riittää sekä arkeen että treeneihin.
Harjoittelulla ei saavuteta toivottuja tuloksia, mikäli
jokapäiväinen perussyöminen on huolimatonta eikä keho saa riittävästi lepoa
palautuakseen arjen ja treenin rasituksista. Jo pelkän syömisen suhteen teemme
kymmeniä valintoja päivittäin. Terveyttä ja hyvinvointia tukeva ruokavalio on
monipuolinen ja tasapainoinen. Jos ruokavalio pääpiirteittäin on hyvä, mahtuu
mukaan silloin tällöin myös herkkuja kohtuudella. Vastaavasti on huomattava,
että jos ruokavalio on huono, niin yksittäiset superfoodit tai ”oikotiet
onneen” eivät muuta ruokavaliota terveyttä tukevaksi.
Energiaravintoaineet liikkujan ravitsemuksessa
Kaikilla energiaravintoaineilla on oma paikkansa liikkujan
ravitsemuksessa, ja niitä voisi verrata talon rakennusmateriaaleihin,
esimerkiksi nauloihin, lautoihin, vasaraan, ruuveihin jne. Nämä energiaravintoaineet
ovat proteiinit, hiilihydraatit ja rasvat. Proteiinit toimivat elimistön
rakennusaineina ja koostuvat ketjumaisista aminohapoista. Elimistössä tapahtuu
kaiken aikaa hajoamista ja rakentumista ja siitä syystä proteiinia on hyvä
nauttia useammalla päivän aterialla. Tämä myös siksi, että proteiineilla ei ole
”polttoainesäiliötä” elimistössä. Hyvälaatuisia proteiininlähteitä ovat
liharuoat sekä maito- ja viljavalmisteet. Kala, kananmuna ja maitotuotteet ovat
suositeltavampia valintoja proteiininlähteiksi, mutta kohtuudella myös punainen
liha käy proteiininlähteeksi.
Aktiiviliikkujan elimistö kaipaa hieman lisää proteiinia,
koska liikunta aiheuttaa elimistöön erilaisia vaurioita ja niiden korjaamiseksi
ja kehityksen aikaansaamiseksi tarvitaan rakennusaineita. Tällöin on syytä
panostaa proteiinin säännölliseen nauttimiseen siten, että jokaiselta aterialta
löytyisi proteiininlähdettä naisilla oman kämmenellisen ja miehillä parin
kämmenellisen verran. Erityisesti lihasmassan kasvua tavoittelevat hyötyvät
lisäproteiinista, sillä voimaharjoittelu kääntää elimistön hajottavaan tilaan.
Proteiinin nauttiminen kääntää elimistön takaisin rakentavaan tilaan johtaen
lihaskehitykseen. Vähän liikkuvan henkilön proteiinintarve täyttyy, mikäli
syöminen on säännöllistä ja ruokavalio sisältää liha-, kala- ja maitotuotteita.
Mikäli tavoitteena on pudottaa painoa ja syödystä ruoasta aletaan nipistää
reippaasti, elimistö alkaa käyttää paremman puutteessa polttoaineenaan elimistön
omia proteiineja hajottamalla ne lihaksista. Tämä ei kuulostane
painonpudottajan näkökulmasta kovinkaan tavoiteltavalta, mikäli tavoitteena on vähentää
kehosta rasvaa ja samalla säilyttää elintärkeitä lihaksia. Tästä syystä
painonpudottaja hyötyy voimaharjoittelun lisäksi myös proteiinin lisäämisestä ruokavalioonsa
ja lisäksi proteiinit tuovat myös kylläisyyden tunnetta. On huomattava, että
ruokavalioon tehtävät järkevät ja maltilliset korjausliikkeet ovat selvästi
miellyttävämpi ja pysyvämpi tapa tavoitella painonlaskua kuin tiukka ja
rajoittava dieetti. Aivan överiksi ei proteiinien nauttimistakaan kannata
kuitenkaan pistää, sillä liika on liikaa eikä elimistö pysty käyttämään
määräänsä enempää proteiinia hyödyksi. Tällöin yli tarpeiden jäävä proteiini
varastoituu – kuten ylimääräinen rasva ja hiilihydraattikin – kehon
rasvavarastoihin.
Hiilihydraatit ovat elimistön polttoainetta ja muodostuvat eripituisista
ketjumaisista rakenteista. Kaikki hiilihydraatit pilkkoutuvat glukoosiksi, joka
päätyy elimistöön verensokeriksi. Glukoosi käytetään aivojen, maksan ja
kudosten toimesta välittömästi polttoaineena tai sitten se varastoidaan
lihaksiin, maksaan tai rasvakudokseen. Maksan hiilihydraattivarastot eli
glykogeeni vastaa verensokerin säätelystä. Lihaksiin varastoitunut
hiilihydraatti, lihasglykogeeni, toimii lihasten polttoaineena liikunnan
aikana. Mitä kovemmalla teholla liikutaan, sitä enemmän käytetään glykogeenia
polttoaineena. Glykogeeni kuitenkin loppuu aikanaan, jos harjoittelu jatkuu
tunteja kovalla teholla, ja tällöin suorituskyky alkaa laskea. Tällaisessa
tilanteessa usein joudutaan nauttimaan lisää hiilihydraatteja. Liikunnan
kuluttamat glykogeenivarastot on syytä täyttää kovatehoisen liikuntasuorituksen
jälkeen ennen seuraavaa suoritusta, jotta harjoittelu on tehokasta ja
kehittävää. Tavallisen kuntoliikkujan lihas- ja maksaglykogeenit täyttyvät
säännöllisen ja riittävän syömisen myötä, eikä erityisiä toimenpiteitä tarvita.
Sen sijaan usein ja kovaa harjoittelevat kestävyyslajien harrastajat, kuten
pyöräilijät, kestävyysjuoksijat ja palloilulajien harrastajat tarvitsevat
erityisesti riittävästi hiilihydraatteja palautuakseen ja kehittyäkseen. Nykyisin usein törmää myös heihin, jotka
painonpudotusmielessä vähentävät merkittävästi ravinnon hiilihydraattien
osuutta ja lisäävät reippaasti liikunnan määrää. Tällöin kun hiilihydraatteja
ei ole saatavilla, elimistö alkaa käyttää lihasten proteiinia energianlähteenä.
Hiilihydraatit ovat siis tarpeellinen ravintoaine paitsi liikkujan niin myös
painonpudottajan ruokavaliossa, jotta liikunta on mielekästä, tuloksekasta ja
tuntuu miellyttävältä.
Suomalaisten tavallisin hiilihydraattien lähde ovat
erilaiset viljatuotteet, kuten leipä ja pasta, peruna, riisi, sokeri,
virvoitusjuomat ja mehut, kasvikset, marjat ja hedelmät. Täysjyväviljatuotteet
ovat hyviä valintoja hiilihydraatin lähteiksi, sillä ne sisältävät runsaasti
vatsan toimintaa tukevia kuituja, vitamiineja ja kivennäisaineita. Kasvikset,
marjat ja hedelmät puolestaan keventävät ruokavaliota ja antavat elimistölle
mm. tärkeitä vitamiineja ja antioksidantteja. Myös maitotuotteet ovat paitsi
proteiininlähteitä, myös yksi merkittävä hiilihydraattien lähde. Maitotuotteiden
kohdalla kannattaa kuitenkin kiinnittää huomiota lisätyn sokerin määrään, sillä
maitotuotteet ovat suomalaisten ruokavaliossa yksi merkittävin piilosokerin
lähde.
Entäpä sitten rasvat? Myös niillä on kehossamme tärkeitä
tehtäviä, ja liikkuvan ihmisen kohdalla keskeistä on rasvojen asema
energianlähteenä sekä hormonitoiminnassa. Ravinnosta saadut rasvat ovat pääosin
rasvahappoja, eli triglyseridejä. Monille on tuttu rasvahappojen jaottelu
tyydyttyneisiin, kerta- ja monityydyttymättömiin rasvahappoihin.
Monityydyttämättömiä rasvahappoja (omega-3 ja omega-6) elimistö ei pysty itse
valmistamaan, vaan ne on saatava ravinnosta. Nämä välttämättömät rasvahapot
osallistuvat monin tavoin elimistön toimintaan ja terveyden edistämiseen.
Runsas tyydyttyneen rasvan saanti puolestaan on tunnetusti yhteydessä korkeaan
veren huonon kolesterolin määrään. Tämä huono LDL-kolesteroli lisää sydän- ja
verisuonitautien riskiä. Asia ei kuitenkaan ole aivan näin yksioikoinen, sillä
sairastumisriskiin näyttää nykytiedon mukaan olevan yhteydessä myös muita
ravitsemuksellisia puutteita. Tästä huolimatta en kenenkään suosittelisi
erityisesti lisäämään esimerkiksi rasvaisten lihatuotteiden, voin ja
runsasrasvaisten maitotuotteiden käyttöä vaan sen sijaan kannustan käyttämään
rasvoja monipuolisesti ja lisäämään kasvipohjaisten rasvojen käyttöä. Monilla suomalaisilla
olisi petrattavaa kerta- ja monityydyttämättömien rasvojen käytössä, joten
siemenet, pähkinät, kala ja kasviöljyt kuten rypsi- ja oliiviöljyt ovat
tarpeellinen osa monipuolista ja laadukasta päivittäistä ruokavaliota.
Liikunnassa polttoaineena elimistön varastorasvat ovat
selvästi ”hitaammin lämpenevämpiä” kuin hiilihydraattivarastot eli glykogeenit.
Rasvojen käyttö polttoaineena vaatii happea, mikä puolestaan tarkoittaa sitä,
että liikunnan tehon täytyy säilyä varsin maltillisena. Tästä johtuukin nimitys
”rasvanpolttoliikunta”. Mikäli liikunnan teho kasvaa, hengitysilman mukana
saatu happi ohjataan lihasten käyttöön eikä rasvan polttamiseksi enää riitä
happea ja näin polttoaineeksi käytetään lihasten glykogeeniä, mistä jo äsken
luimmekin.
Nesteen tarve
Liikunta lisää nesteen tarvetta ja nesteen tarve riippuu
paljon yksilöllisistä ominaisuuksista ja ympäristön olosuhteista. Päivittäinen
nesteen tarve on 1-1,5 litraa ruoasta saadun nesteen lisäksi. Elimistö
huolehtii omasta lämpötasapainostaan hikoilun avulla, jolloin lihastyön
aikaansaamaa lämpöä poistetaan kehosta. Hikoilun määrä on yksilöllistä, mutta
runsaammin hikoilevan on syytä nauttia liikunnan aikana ja sen jälkeen enemmän
nestettä. Avainasemassa kuitenkin on tasainen juominen päivän mittaan ja janon
tunne on merkki siitä, että kehossa on jo nestevajausta. Jokaisella aterialla
on hyvä nauttia 2-3 lasillista nestettä. Jos juominen on ollut vähäistä, voi
ennen treeniä juoda 3-5 desiä vettä. Yleisluonteinen ohje on, että treenin
aikana kannattaa juoda 1-2 desilitraa 10–20 minuutin välein ja jokaista
hikoilua aiheuttavaa liikuntatuntia kohden kannattaa juoda 1-1,5 litraa
nestettä. Jos hikoilu kuitenkin on vähäistä ja liikunta kevyttä, ei erityisiä
toimenpiteitä tarvita vaan normaali juominen riittää.
Haluatko tietää lisää? Vastaa Sykkeen nettisivuilla olevaan kyselyyn ja
kerro, oletko kiinnostunut syksyllä järjestettävästä lyhytkurssista.
Lyhytkurssilla käydään laajemmin ja monipuolisemmin läpi tämän tekstin teemoja
ja lisäksi mm. hyviä arjen valintoja, ateriointia ennen ja jälkeen liikunnan, päivä-,
ilta- ja yövuorolaisten ateriarytmiä sekä välipalareseptejä.
Susanna Tommola
Kommentit
Lähetä kommentti