Talkootyön voimannäyte: Sykähdys

Pitkästä aikaa 23.4.2022 päästiin viettämään taas koko seuran Sykähdystä, kevätnäytöstä jossa niin harraste- kuin kilpapuolen eri ikäiset voimistelijat ja tanssijat pääsevät tasavertaisesti  esiintymään. Koronan vuoksi tapahtuma jäi kokonaan järjestämättä keväällä 2020, ja vuosi sitten 2021 Sykähdys pystyttiin järjestämään ainoastaan videoituna.

Voisi ajatella, että tuollainen kevätnäytöshän on helposti ja nopeasti järjestetty: varataan sali, avataan katsomot ja laitetaan ryhmät esiintymään. Ihan niin helposti homma ei kuitenkaan mene - etenkään, koska Sykkeellä tapahtuman puitteet halutaan järjestää näyttäviksi ja käytänteet mahdollisimman sujuviksi ja turvallisiksi.

Sykkeen toiminnanjohtaja Tiina Riihinen ja seuratyöntekijä Terhi Hiltunen toimivat tärkeinä yhteyshenkilöinä tapahtuman järjestämisessä hoitaen muun muassa salivuorojen varaukset, yhteydet ryhmien ohjaajiin, harrasteryhmien vastuuvanhempien etsimisen, huoltajien tiedottamisen, valojen ja äänentoiston tilaukset, pukuhuonejakojen suunnittelun sekä opasteiden laatimisen, ja lisäksi tapahtuman aikana heillä on moninaisiakin tehtäviä. He osallistuvat myös tapahtuman suunnitteluun.

Voimistelukoulu Hiput ja "Ihana päivä"
Kuva: Elina Tuikka

Suuri osa tapahtuman järjestämisestä tehdään kuitenkin talkootyönä. Tällaisia tehtäviä ovat esimerkiksi 

- turvallisuussuunnitelman laatiminen (tässä mukana myös toiminnanjohtaja)

- käsiohjelman suunnitteleminen ja toimittaminen painettavaksi (Serimedia tuki seuraa hoitamalla painatuksen)

- juontojen kirjoittaminen

- ennen näytöstä ja väliajalla näytettävän diaesityksen laatiminen

- kahvion suunnitteleminen, tuotteiden leipominen ja tarvikkeiden hankkiminen

- tapahtuman rakentaminen: katsomojen aukaiseminen ja siivoaminen, tuolien tuominen saliin, pukuhuonetilojen opasteiden kiinnittäminen, lavastesermien pystytys ja somistaminen, valojen ja äänentoiston rakentaminen (tässä mukana myös Soitin Jylhä, jolta ko. tekniikka tilattu), valokuvauspisteen somistaminen, videoprojektorin asentaminen, lipunmyyntipisteen  rakentaminen ja somistaminen

- tapahtuman aikaiset tehtävät: lippujen myyminen, juontaminen, musiikin soittaminen, vastuuvanhempana toimiminen, voimistelumaton rullaaminen, telineiden asettaminen paikoilleen ja pois, kahvion pyörittäminen, järjestyksenvalvonta, ensiaputehtävät, valokuvaus, videokuvaus, some-raportointi ja lisäksi myös ryhmien ohjaajat tekevät hommansa näytöspäivänä talkootyönä

- tapahtuman purku: kaiken edellä rakennetun saattaminen takaisin paikoilleen


Paljon on siis tehtävää. Perjantaina tapahtuman rakentaminen aloitettiin klo 18 ja Kulttuurikeskukselta kotiuduttiin noin klo 21. Lauantaina ensimmäiset olivat paikalla jo ennen aamuyhdeksää. Kenraaliharjoitukset alkoivat klo 11 ja siitä eteenpäin riitti tauotta tohinaa aina näytöksen alkuun klo 15. Purkuhommat saatiin hoidettua nopeasti. Näytös loppui hieman kello 17:n jälkeen ja tästä tunnin kuluttua Kulttuurikeskus oli palautettu normaalitilaan.

Felia: "Vapaus"
Kuva: Marko Hyötynen

Kaikesta tästä kyllä selviäisi helpommallakin. Voitaisiin esimerkiksi esiintyä loisteputkivalojen loisteessa ilman taustasermejä.

Puitteiden rakentamiseen käytetty aika maksoi itsensä kuitenkin tuhatkertaisesti takaisin välittömästi, kun ensimmäiset, vyötärönkorkuiset esiintyjät saapuivat kenraaliharjoituksiin ja kurkkasivat ohikulkiessaan saliin. "Iiiihana!" "Me esiinnytään tuolla!" totesivat nuoret tähtöset selvästi haltioissaan. Vastaavanlaisia henkäyksiä kuului myös varttuneemmilta esiintyjiltä aina aikuisiin saakka.

Satubaletti 3-5-v.: "Jääkeijut". Taustan lohikäärme on Elina Tuikan käsialaa.
Kuva: Marko Hyötynen

On tärkeää, että esiintymään tulevat voimistelijat ja tanssijat tuntevat, että he ovat tärkeitä ja se, mitä he esittävät, on arvokasta. Yksi merkittävimmistä asioista, joilla tämä toteutetaan, on juuri se, että puitteet on huolellisesti rakennettu. Hienoksi somistettu sali houkuttelee esiintymään - vaikka se onkin jännittävää. 

Pyrimme tietenkin siihen, että jokainen saisi esiintymisestään mahdollisimman positiivisen kokemuksen. Tätä tavoitetta tukee koko tapahtuman kannustava henki. Toisia ryhmiä tsempataan ja heille osoitetaan suosiota. Tässä etenkin myös yleisöllä on tärkeä rooli.


Devotion: "Elokuvien maaimassa"
Kuva: Marko Hyötynen

Edellä mainitut asiat ovat tärkeitä lasten ja nuorten itsetunnon ja ilmaisutaidonkin kehittymisen kannalta, mutta ihan yhtä tärkeitä ne ovat myös esiintyville aikuisille.  Huolellisesti rakennetut puitteet auttavat aikuisiakin heittäytymään rooliinsa lavalla. Kun on monta kuukautta harjoitellut ohjelmaa mielessään tavoite sen esittämisestä yleisölle, on tunnelma tuon esiintymisen jälkeen uskomattoman euforinen, vaikka juuri ennen esitystä saattaakin mietiskellä,  miten ihmeessä on itsensä tällaiseen pisteeseen asettanut. Se, että myös aikuiset esiintyvät tapahtumassa, osoittaa kaikille, että Sykähdyksessä esiintymiseen suhtaudutaan ihan "aikuisten oikeesti", vaikkakaan ei turhan vakavamielisesti.


LadiesIn!: "Going on a Birdway"
Kuva: Marko Hyötynen

Pienimpien esiintyjien ilmeet lavalla ovat paljonpuhuvia. Ne kertovat tunnelmista ja sataprosenttisesta läsnäolosta estoitta: keskittynyt, riemukas, jännittynyt, utelias. Mitä enemmän ikää ja esiintymiskokemusta karttuu, sitä kontrolloidummaksi ilmeet käyvät, ja läsnäoloa esityksessä on harjoiteltava. Tämän kehityskaaren näkyminen on yksi Sykähdyksen parhaista puolista. 

Voimistelukoulu 6-8-v.: "Voimistelevat hamsterit"
Kuva: Marko Hyötynen



Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Diy: pitkät säärystimet

Voimistelu liikutti ja liike tuntui!

Diy: Kaarrokeneule "Syke"